ZDRAVOGIBLJIVOLAHKOTNO

ZDRAVO
GIBLJIVO
LAHKOTNO

AEQ metoda®

Analizirajte – sprejmite – spremenite – uskladite – povežite

Aequitas je latinski koncept pravice, enakosti, skladnosti, simetrije ali poštenosti.

Metoda AEQ®

Metoda AEQ je proces – učenja, analiziranja in samoopazovanja, razumevanja, sprejemanja, spreminjanja –, ki ni enostaven, vodi pa v vse višjo urejenost in napredek.

Z rednim, radovednim, natančnim, zavestnim izvajanjem vaj AEQ se učimo, kako naj bi dihali in se gibali pravilno, lahkotno, učinkovito ter si tako pozdravili psihofizične težave, ki so nam lahkotnost odvzele. Način izvajanja vaj postopno prenašamo v svoj način življenja. Besedo zmorem (sila, trud, bolečina) sčasoma nadomestimo s pojmom znam (učenje) in tako postajamo vse boljši.

• Naučimo se misliti drugače in s tem izboljšamo učinkovitost.
• Naučimo se razumeti, saj je vse odvisno samo od nas in naših prepričanj, odločitev in dejanj.
• Spoznamo, da je rešitev boljša in učinkovitejša, če ravnamo bolj zavedno, dopolnjujemo znanje in se učimo na izkušnjah.
• Zavemo se, da z več moči in trme običajno ne najdemo najboljše rešitve problema, ki nas spravlja v obup.
• Čedalje bolje znamo začutiti in občutiti sebe, svojo okolico – tako lahkotnejši v nov dan stopamo ustvarjalnosti naproti.

Gibam se, da se pozdravim!

Vaje AEQ nas naučijo boljšega nadzora nad mišicami, kar nam omogoči pravilno lahkotno gibanje in odpravo bolečin, USKLAJENO KRAJŠANJE IN DALJŠANJE MIŠIC – usklajevanje UMA in TELESA, več reda pomeni večjo učinkovitost ter boljšo izrabo energije in časa, ter odpravo vzrokov za težave, kot so:

• išias
• bolečine v spodnjem delu hrbta
• bolečine v ramenih
• hernije diska
• napetostni glavoboli

• plitko dihanje
• astma
• hemoroidi
• migrene
• zvonjenje v ušesih

• bolečine v ramenih, kolkih, kolenih in stopalih
• občutek brezvoljnosti, žalost, depresija in napetost, skrbi, strah
• nagnjenost glave ali telesa na stran
• različna višina ramen
• šepanje ali neenakomerna dolžina koraka ter amplitude gibov rok

Z vajami AEQ povečujemo OBČUTEK (občutimo, kadar imamo po nepotrebnem napete mišice in se jih naučimo sprostiti). Z izboljšanjem občutka pride do DRUGAČNEGA DELOVANJA ZAVESTI, z vsakim zavestno izvedenim gibom se vzpostavljajo nove nevronske povezave. Tako začnemo bolje ČUTITI in ločevati med PRIJETNIM (užitek) in NEPRIJETNIM (bolečina). Bolečino razumemo kot alarm, telo potrebuje pozornost. Bolečino zazna, o njej razmisli, jo ne prezre in ne potlači.

 

AEQ dihanje®

Včasih je bilo poglavitno vodilo učinkovita poraba energije, skozi stoletja pa se je okolje spreminjalo in dvigovala se je hitrost življenja. Dandanes je pomembna zahteva učinkovita poraba časa, kar pomeni, da se število dogodkov, odločitev, dejanj, ki jih moramo izvesti v dnevu, nenehno veča in tako je naš sistem iz dneva v dan pod večjim pritiskom. Posledica je višji tonus mišic, ki omejuje ekspanzijo trupa, prsna in trebušna votlina se skrčita, kar prepreči pravilno izmenjavo plinov v spodnji tretjini pljuč (le-ta je namreč bogata s krvjo), to pa ima za posledico pomanjkanje kisika v tkivih in organih. Zato morata dihanje in srčni utrip postati hitrejša, kar vodi v aktivacijo simpatičnega načina delovanja in slabšalno vpliva na vrsto življenjskih procesov ter na telesno in psihično počutje.

Hitenje postaja že pri otroku del življenja. Pravilno dihanje z diafragmo zamenjamo za zahtevnejšo različico, to je za prsno in klavikularno-navpično dihanje, saj le tako lahko sledimo tempu. Pri takšnem dihanju se prsni koš napihuje/spušča s pomočjo medrebrnih mišic in ramenskega obroča. To je dihanje današnjega časa, časa kroničnega stresa, sedečega načina življenja, nezadostne prehrane, pretoplih bivalnih prostorov, neučinkovitega telesnega gibanja, večopravilnosti, plitkih odnosov, slabih socialnih stikov, blokiranih telesnih občutkov. Tako razvijemo nepravilne dihalne vzorce, ti pa prispevajo k utrujenosti, odvisnostih vseh vrst, debelosti. Pojavijo se težave s spanjem, bolezni dihal, kardiovaskularne bolezni, …

Pravilno dihanje je posledica primernega nadzora nad dihanjem, ki se ga lahko ponovno naučimo, ne pa se vanj prisilimo. Učenje pa zahteva svoj čas in pozornost!

Poskrbimo, da bo naše dihanje počasno, prilagodljivo in obremenitvam prilagojeno, saj nam to omogoča dobro zdravje, počutje in telesno učinkovitost!

AEQ DELAVNICE

Potekajo v skupinah po cca. 10 oseb.
Učimo se razumeti pomen telesnih senzacij, spoznavamo in obnavljamo občutke. Povečujemo nadzor nad telesom ter povezave med razumom in mišicami.
Vsak udeleženec prejme tudi natančne opise vaj, da doma lahko nato samostojno nadgrajuje in raziskuje, spoznava in poglablja nevronske povezave.

AKTIVNO INDIVIDUALNO UČENJE AEQ

Osredotočim se na strankine specifične potrebe, gibalne vzorce, zgodovino mišične bolečine, občutenje kronično napetih mišic.
Učim jo, kako prekvalificirati možgane, da bodo ti sprostili kronično napete in boleče mišice, kar je pogoj za odpravo vzrokov za probleme in bolečine.

Etični kodeks za izvajanje metode AEQ na tej povezavi: https://aeq.si/eticni_kodeks/eitcni_kodeks_aeq/

Spomnimo se, kako smo se gibali kot otroci!