ZDRAVOGIBLJIVOLAHKOTNO

ZDRAVO
GIBLJIVO
LAHKOTNO

KAKO SEM?

‘Kako sem?’ pomembno vprašanje, lahko bi rekla življenjsko pomembno, saj če bi si znali iskreno odgovorili na to vprašanje in upoštevali njegovo težo, bi bila kvaliteta našega življenja bistveno boljša. V današnjem času pa je to le fraza, ki jo rečemo takoj za pozdravom, iz vljudnosti, pa tudi odgovor na vprašanje nas navadno niti ne zanima, ampak vprašamo ker se spodobi.

Že ko sami slišimo vprašanje, kako odgovorimo; ali si dovolimo povedati iskreno, ali sploh znamo povedati kako smo, ali se nam v glavi pojavi tisoče zmedenih misli: zakaj me to sprašuje, kaj bi rad/a, ali ji bi povedala po pravici, kaj si bo mislil/a, ali naj bom uboga, da se ji zasmilim, … ne bom priznala da nisem dobro, da imam težave,…ali si upamo priznati in ali znamo prepoznati svoje trenutno stanje in reči, da nismo dobro, da nismo v redu, ker itak je drugim še slabše, rečemo da smo ok, super, bo, gre, zraven zapakiramo še en ‘simpatičen’ nasmešek, da prepričamo izpraševalca in še bolj potisnemo; a iz globin oči sili ven žalost, razočaranje, jeza, … in gremo naprej, tonemo v smeri nereda, sintropije, apatije, depresije…

Kako preprosto vprašanje a toliko različnih in zapletenih odgovorov.

Ali sploh še znamo ob tempu življenja in konstantnem pomanjkanju časa, ki nas sili vedno dlje, stran od sebe, sami občutiti in čutiti kako smo, znamo slišati svoje telo, ko nam govori da ni v redu, da rabi počitek, ali potisnemo telo v kot in govori samo naš um-ego, ki zvito, z raznimi ukanami, telo prepriča da je ‘ok’, v redu, da mora zdržati. Imamo kronično prenapete mišice (trdo, togo neučinkovito gibanje, ki vodi v nelagodje, utrujenost, nezadovoljstvo, neurejenost, bolečine)? Je naše dihanje nefunkcionalno (dihamo z odprtimi usti, imamo suha usta, hiperventiliramo, smrčimo, imamo moten spanec, …)? Vsi ti dejavniki popačijo naše občutke, saj zmanjšajo nivo življenjske energije, naša komunikacija um-telo je motena, je v neredu, ne čutimo več da nismo v redu, da rabimo več časa, pozornosti in energije da se spravimo v red.

Z AEQ metodo se na skupinskih delavnicah ali individualnem aktivnem učenju na mizi učimo usklajevati um in telo in tako se bolje čutimo, dobivamo kvalitetnejše informacije iz telesa in znamo vedno bolje odgovoriti na vprašanje kako smo in spreminjati potrebno, da gremo v smeri urejenosti, sintropije to pomeni v smeri dobrega počutja in zdravja. AEQ gibi, ki jih izvajamo so kot pospravljanje stanovanja: brisanje prahu, oken,… zavestno opazujemo nered in izvajamo gibe, ki ta nered postopoma spreminjajo v red. Hkrati pa se učimo kako to izvajamo vedno boljše in boljše s pozornostjo. Več reda pomeni večjo učinkovitost, ter boljšo izrabo energije in časa.

Ne razmišljamo več kaj vzeti, da se znebimo bolečine, da bomo v redu, ampak se učimo kaj odvzeti, kaj spremeniti da bolečino trajno odpravimo.

AEQ metoda® pomeni učiti se in razumeti, saj z ustrezno razlago zmanjšamo strah, da naš um dovoli telesu raziskovati in občutiti AEQ vaje®, s katerimi višamo občutek in nadzor, tako sprostimo mišični tonus in zadihamo v širino – AEQ dihanje®, kar nam omogoča aktivirati parasimpatični način delovanja našega avtonomnega živčnega sistema in dvig življenjske energije. Učimo se in dojamemo, vadimo in občutimo, dihamo in živimo in odgovor na vprašanje: kako sem? postaja vedno bolj pomemben in iskren, saj razumemo da le-ta narekuje kvaliteto našega življenja.

 

Lidija Jakljevič,

Učiteljica 2. stopnje AEQ metode®

Učenka 3. stopnje AEQ metode® 3/5

Učiteljica AEQ dihanja® 1. stopnje

Mobi: 031 348 102,

Mail: lidija.jakljevic@gmail.com

OSTALE NOVICE