ZDRAVOGIBLJIVOLAHKOTNO

ZDRAVO
GIBLJIVO
LAHKOTNO

Vpliv pravilnega dihanja na spanec

Kvaliteten spanec nam omogoča dobro telesno regeneracijo, da smo zjutraj spočiti in pripravljeni na nov dan. Če slabo spimo, smo utrujeni, brez volje, sitni in slabo delujemo skozi cel dan. Pri otrocih je to očitno, če ne spijo so utrujeni, nerodni, razdražljivi,… in tudi tukaj je razvidno, kako kot odrasli znamo potisnit realno stanje in igramo – za kar še dodatno porabljamo energijo, ki nam je že tako primanjkuje, da smo vseeno v redu, tudi če nismo dobro ali dovolj spali. In če tako stanje traja nekaj časa se začne to odražat tudi na našem zdravju. Vrtimo se v začaranem krogu. Zaradi preteklih travm, ki mogoče niso več realne v sedanjosti (močenje postelje, strah pred temo) slabo spimo, hiperventiliramo, še bolj višamo tonus, ker smo bolj razdražljivi in se pritisk – notranji in zunanji viša še bolj popačimo dihanje, vse krajša je dihalna prekinitev, kar privede do spanja z odprtimi usti in sledijo posledice, kot so spalna apnea, smrčanje, moten spanec, nočne more, simptomi astme, utrujenost, suha usta, zamašen nos, kihanje, kašljanje, pomanjkanje sape.

Če si želimo povrniti dober spanec in s tem dobro počutje in zdravje je dobro izvajati AEQ dihalne vaje in protokole, s katerimi višamo dihalno prekinitev in tako najdemo pot ven iz začaranega kroga. Priporočljivo je spati z zalepljenimi usti. Tako ugotovimo trenutno stanje; če nas lovi panika zaradi preteklih travm, ali trenutnih vnetnih procesov v telesu, lahko najprej povišamo dihalno prekinitev in se kasneje vrnemo na ta korak ali usta zalepimo le delno, ali mogoče tudi ugotovimo da se zjutraj zbudimo brez traku na ustih – vse to so znaki nizke dihalne prekinitve. Ko se dihalna prekinitev podaljša na 35 sekund bomo ugotovili, da veliko bolje spimo, se ne zbujamo s suhimi usti, se bolje počutimo, ne smrčimo,…
Živimo pod visokimi pritiski kar povzroča slabo spanje, smrčanje… in se mi zdi da je smrčanje že normalna stvar pri vsakem odraslem. V pogovorih se nekateri niti ne ali ne želijo (ker nimajo nobene rešitve za to) zavedati svojega smrčanja, nekateri se ‘hvalijo’ kako smrčijo, skratka je to ratalo že ‘normalen’ pojav v naši družbi, ki pa ga ni za zanemarjati, saj veliko pove o stanju – zdravju našega telesa.

S kvalitetnim dihanjem, ki se ga je moč ponovno naučiti, pridemo do kvalitetnega spanca, ki omogoča homeostazo – zdravje, dobro počutje v našem telesu. Na tak način tudi sebe-svoje telo bolje prepoznavamo in usklajujemo z lastnim umom.

OSTALE NOVICE